Skip to main content
Blogi

Medianomiopiskelijoiden ja Sigillumin yhteistyönä syntyi podcast, jonka avulla kuulija pääsee tutustumaan Sodan ja rauhan keskus Muistiin

Kirjoittaja 8.6.2021No Comments

Kirjoittajat ovat Karelia Ammattikorkeakoulun opiskelijat Niina Antikainen, Roosa Nuopponen ja Tomi Kaverinen, jotka ovat kevään 2021 tehneet yhteistyötä Sigillumin kanssa. Yhteistyön tuloksena syntyi podcastjakso, joka avaa syvemmin Muistin, sodan ja rauhan tiedekeskuksen, näyttelyä ja sen syntyä. Näyttely on tarkoitettu kaikille sotahistoriasta kiinnostuneille, mutta varsinkin heille, joita se ei kiinnosta.

 

Kun saimme osana opintojamme tehtäväksi tehdä yhteistyötä ulkopuolisen toimijan kanssa, syntyi heti ajatus historiallisten ilmiöiden käsittelystä podcastin muodossa. Alkuvuodesta 2021 otimme yhteyttä Sigillumiin, sillä saimme verkkosivujen pohjalta kuvan luotettavasta alan asiantuntijatoimijasta.

Satuimme olemaan oikeaan aikaan liikkeellä, sillä erikoistutkija Olli Kleemola teki tuolloin töitä Sodan ja rauhan keskus Muistille. Päädyimmekin käsittelemään jaksossa Muistin näyttelyä ja työtä sen taustalla. Muisti on Mikkeliin kesäkuussa avattava tiedekeskus, jonka tavoitteena on kertoa sodasta edistääkseen rauhaa. Toteutuksessa on käytetty paljon uutta teknologiaa.

Podcast koostuu haastatteluista ja meidän keskusteluistamme, joissa pohdimme eri näyttelyn toteutustapoja omasta näkökulmastamme. Haastatteluissa kuuluu siis asiantuntijoiden ääni ja sitä kautta päästään kuulemaan tarkemmin, miten monen eri ammattilaisen tulos näyttely on. Kleemola avaa sitä, miten erilaista historiantutkijan työ on näyttelyn ja esimerkiksi tutkimusten parissa. Meidän keskusteluissamme kuuluu enemmän pohdintaa omasta kosketuspinnastamme näyttelyyn ja avaamme muun muassa sitä, miten sodista puhutaan mediassa.

Heti projektin alkuvaiheessa molemmin puolin ääneen mietimme, miten me eri puolilta Suomea asuvat opiskelijat ja näyttelyn tekijät olimme sattumalta yhteydessä toisiimme juuri sopivaan aikaan. Muisti oli aiheena erittäin sopiva podcastillemme. Podcastista saa irti tietoa niin näyttelyn kokoamisesta kuin syvempää pohdintaa esimerkiksi siitä, miten suuri vaikutus median muodostamalla kuvalla sodasta on meihin. Myös Muistin toimitusjohtaja Olli-Pekka Leskinen pääsee ääneen kertomaan terveisensä tuleville kävijöille.

Koska materiaalia sodan ajalta löytyy paljon, oli syventyminen ja rajaaminen aluksia haaste. Päätimme kuitenkin, että haastattelut keskittyvät Taistelu-näyttelykohteeseen, sillä juuri siinä Muisti on käyttänyt toteutukseen esimerkiksi VR-sisältöä, josta meillä riitti medianomeinakin keskusteltavaa. Näyttely itse kertoo laajemmin eri yksilöiden näkökulmaa, jota me ehdimme vain raottaa podcastin aikana. Suunnitelmissa oli alkuun myös elävöittää ja luoda tunnelmaa vanhalla autenttisella äänimateriaalilla. Pääsimmekin arkistossa kuulemaan 1980-luvulla tehtyjä sodan kokeneiden haastatteluja. Haasteena oli kuitenkin tekijänoikeuskysymys, koska tällaisten nauhoitteiden oikeuksia on näin neljäkymmentä vuotta jälkeenpäin haastavaa selvittää. Äänitiedostot jäivät siis odottamaan vielä ainakin seuraaviksi kolmeksikymmeneksi vuodeksi laajempaan jakoon pääsyä.

Podcastin kanssa työskentelyyn, kuten näyttelyn kokoamiseenkin, liittyy yllättävän monta eri työvaihetta. Ideoinnin ja aiheen rajauksen jälkeen oli käsikirjoituksen aika. Siihen vaiheeseen liittyy paljon taustatyötä ja tiedonhankintaa. Tässä kohtaa oli paljon hyötyä asiantuntevasta toimeksiantajasta, Sigillumista, joka vinkkasi meille oleellisia lähteitä. Tärkeää on myös ottaa huomioon toimeksiantajan näkemys jokaisessa vaiheessa, jotta lopputuloksesta tulee heidän tarpeisiinsa sopiva. Näin yhteistyöstä saadaan suurin hyöty irti, kun valmiissa podcastissa kuuluu niin historian asiantuntijan, Muistin henkilökunnan kuin meidän medianomienkin ammattitaidon yhteistulos. Meidän tehtävänämme oli pitää kaikki langat käsissämme, jotta jakso olisi kuulijalle mahdollisimman mieluisa ja täyttäisi tavoitteensa.

Käsikirjoituksen jälkeen oli aika lähteä ensimmäisen kerran studiolle. Nauhoituksista emme selvinneet ilman vastoinkäymisiä, kun ensimmäiset haastattelunauhat korruptoituivat laitteistovian takia. Oli siis tehtävä haastattelut toistamiseen. Emme kuitenkaan jääneet murehtimaan, vaan jatkoimme studiotyöskentelyä ja seuraavaksi pääsimme tarkemmin pohtimaan omia keskustelujamme. Materiaalia riitti, mutta podcastissa kuullaan parhaimmat palat. Jäljelle jäi enää editointi ja miksaus, johon tällaisen kokonaisuuden kanssa uppoaa paljon tunteja.

Loppujen lopuksi kevät kului siis nopeasti eri työvaiheiden parissa. Haasteista pääsimme yli ja lopputuloksena on noin 40 minuutin verran raotusta Muistin kulisseihin, raapaisu historiantutkijan työstä ja meidän tarkkasilmäistä pohdiskeluamme. Toivon mukaan onnistumme tavoitteessamme ja mahdollisimman moni kuulija innostuu lähtemään paikan päälle Mikkeliin tutustumaan aiheeseen laajemmin!