Kaikenlainen maaperään kajoava rakennus- tai muunlainen toiminta saattaa edellyttää toiminnan aloittamista edeltävää tai sen aikaista arkeologista valvontaa, koekaivauksia tai varsinaisia arkeologisia kaivauksia. Tiedon tutkimusten suorittamisen tarpeellisuudesta rakentaja tai rakennuttaja saa alueen asianomaiselta viranomaiselta. Turun tapauksessa vaaditaan lausunto Turun museokeskuksen arkeologilta. Kun vaadittu toiminta edellyttää arkeologista valvontaa, rakentaja tai rakennuttaja pyytää lausunnon pohjalta tarjoukset arkeologian alan toimijoilta valvonnan suorittamisesta. Hyväksytyn tarjouksen tehnyt arkeologian alan yritys hakee kaivausluvan valvonnan suorittamiseksi Museovirastolta ja saadun tutkimusluvan perusteella maahan kajoavat rakennustoimenpiteet on mahdollista aloittaa arkeologin valvovien silmien alla.
Arkeologisen valvonnan perustana on arkeologin lapion varteen nojaava hieman eteenpäin kallistunut asento. Tämän mitään tekemättömältä vaikuttavan kuvan antaa jatkuva ja herpaantumaton huomio kaivinkoneen kauhaan tai lapioon kaivannossa. Jokainen maassa tapahtuva värimuutos ja uudenlainen kilahdus tai rasahdus aiheuttaa arkeologissa joko innostuksen tai pettymyksen tuntemuksia. Kun arkeologi huomaa kaivannosta jotakin huomion arvoista, hän pysäyttää kaivinkoneen tai lapioitsijan ja laskeutuu kaivantoon. Hänellä on tällöin mukanaan lapio, lasta ja kaivannon reunalla odottaa muutakin työkaluarsenaalin kuuluvaa tarpeistoa ämpäreistä aina näytteidenottovälineisiin. Päästyään kaivantoon arkeologi tarkistaa, olivatko hänen huomionsa ja havaintonsa lisätutkimisen arvoisia vai jatketaanko kaivamista kauhalla. Havaintojen osoittauduttua merkittäviksi kaivamista jatketaan varovasti. Arkeologin silmä seuraa kovana kaivinkoneen kauhaan ohuina siivuina kaivamasta maasta paljastuvaa maakerrosta tai rakennetta. Kaivamisen merkkikielen osaaminen on tällöin tärkeää. YLÖS, ALAS, SEIS, TÄSTÄ, TUOSTA, KAPEASTI, LEVEÄSTI, OHUESTI, PAKSUMMASTI, nämä on hyvä osata näyttää käsimerkein. Tämä pitää työtapahtuman koko ajan käynnissä eikä turhia keskeytyksiä tule. Tärkeää on tällöin myös, että kaivinkoneessa istuu taitava koneenkäyttäjä. Kokenut kaivinkonekuski tuntee hyppysissään pienetkin muutoksen maaperässä ja huomaa myös kauhan eteen sattuvat kivet ja muut esteet pelkästään tuntemalla sen kauhassaan, vaikka kyseiset havainnot jäisivät arkeologilta tekemättä kaivettavan maakerroksen alta. Kun rakenne on karkeasti paljastettu kaivinkoneella tai viimeistellysti lapiolla, ottaa arkeologi kaivutyön huoleksensa. Arkeologi hoitaa tästedes kaivamisen kaivinkoneen avustamana samalla tallentaen kaiken havaitsemansa mittaamalla, valokuvaamalla, muistiinpanoin ja löydöt ja näytteet talteen ottamalla aina kaivannon tavoitesyvyyteen asti.
Työmaalla liikkuvat kaivinkoneet, kuorma-autot ja lapiot sekä niitä käyttävät ihmiset. Työturvallisuusmääräysten mukaisesti jokaisella on käytössä huomiovarusteet, kypärät ja turvajalkineet, joten arkeologin erottaminen voi osoittautua mahdottomaksi. Tällaisella monialaisella työpaikalla yhteistyö ja joustavuus ovat kaiken avain. Arkeologi ottaa huomioon kaivannon kaivamisen tavoitteet ja pyrkii sovittamaan ne omaan tekemiseensä tavoitteena jouhevuus ja ripeys. Kaivutyöryhmän avustuksella arkeologi saa työnsä paremmin syvyyteensä tavoitellusti ja sitten kaivannon kaivamista on taas mahdollista jatkaa. Pitempiaikaisessa työkohteessa työkokoonpano oppii toistensa tavoille ja mitä paremmin ihmiset toisensa ja toistensa työnkuvan tuntevat, sitä paremmin ja nopeammin työt saadaan päätökseen ja kaikkien tavoitteet saavutetaan. Yhdessä tehden hommat hoituvat!
-Mika Ainasoja-