Skip to main content
Blogi

Rahastoesitteet kertovat tieteen ja taiteen tukijoista

Kirjoittaja 5.10.201518 marraskuun, 2015No Comments

TYS esiteseinä1b

Suomen lukuisissa tiedettä ja taidetta tukevissa säätiössä on suuri määrä nimikkorahastoja – yksityisten ihmisten tai yhteisöjen perustamia rahastoja, joiden tuotolla rahoitetaan yleensä tiettyä alaa tai tarkoitusta. Rahasto on useimmiten perustettu testamenttisäädöksellä tai lahjoituksella; joskus myös pienempi säätiö on sulautunut isompaan ja jatkaa sen nimikkorahastona.

Sigillum on kirjoittanut nimikkorahastojen esitteitä useiden vuosien ajan ja on tällä saralla Suomen kokenein – olemme kirjoittaneet jo yli 600 rahastoesitettä. Yhteistyömme Suomen Kulttuurirahaston kanssa käynnistyi vuonna 2008 ja jatkuu edelleen. Turun Yliopistosäätiölle Sigillum on tuottanut rahastoesitteitä vuodesta 2011 alkaen.

Rahastoesitteet kirjoitetaan kuten mikä tahansa pieni elämäkertatutkimus: rahaston perustajan vaiheet selvitetään tarvittaessa arkistolähteitä käyttäen ja tuodaan esiin elämänvaiheet, kiinnostuksen kohteet ja syy siihen, miksi kyseinen taho on halunnut tukea juuri tätä alaa. Näiden säätiöiden lahjoittajien, varsinkin Suomen Kulttuurirahaston ja sen maankuntarahastojen, kirjo ulottuu 1930-luvulta nykypäivään. Heihin kuuluu monenlaisia ihmisiä ja yhteisöjä, enimmäkseen tieteen ja kulttuurin aloilta, mutta myös tavallisia kansalaisia, joilla on toisinaan hyvinkin traagisia vaiheita takanaan – vaikkapa läheisen menetys, mikä on johtanut lahjoitukseen tutkimuksen hyväksi.

Rahastoesitteet tuotetaan historiantutkimuksen metodein mutta inhimillistä puolta unohtamatta: esitteet kirjoitetaan lahjoittajaa kunnioittaen ja tarvittaessa ollaan yhteydessä lahjoittajiin tai heidän omaisiinsa ja muihin yhteistyötahoihin.

Sigillumin toteuttamiin rahastoesitteisiin voi tutustua Suomen Kulttuurirahaston ja Turun Yliopistosäätiön verkkosivuilla. Syyskuun lopussa Turun Yliopistosäätiö toteutti myös hienon ”rahastoesiteseinän”, jossa kehystetyt esitteet ovat fyysisesti esillä säätiön tiloissa korostamassa sitä, miten tärkeitä lahjoittajat ovat paitsi säätiön toiminnalle, myös tutkimukselle. Apurahansaaja voi esitteen välityksellä tutustua rahaston perustajaan, ja näin luodaan siltaa heidän välilleen. Näkyvyys voi lisätä myös uusien lahjoittajien kiinnostusta tieteen ja taiteen tukemiseen.

-Heli Teittinen-